måndag 20 april 2015

Massa nya intryck efter en häftig "semesterresa"


Tillbaka efter en veckas resa har vädret här i Las Palmas verkat ha bestämt sig för att vara så som man vill ha det, varmt och sol emellanåt. Njutbart också när solen döljs av skyar.
Tillsammans med båtgrannarna Tove och Johan bestämde vi oss för att ta en "tripp till Marocko" på en vecka. Flygresan härifrån är knappt en och en halv timma så det lockade väldigt att ta del av en arabisk kultur. Vi flög till Marrakesh där Johan och Tove bokat in sig på ett flottare hotell, Uno och jag dök in i Medinanas skumma gränder och letade upp den lilla Riad där vi bokat in oss för tre nätter. Det var en upplevelse. Huset var från 1600 talet...stod stadigt med enorma murar och väggar.


Gränden till Riad Hannah
Innergården på hotellet
Det var nära till folkvimlet. Utanför den lilla gränd som ledde till "hotellet"var en liten upptrampad gata med olika försäljningsställe som till slut ledde ända in i Souken - Där var det lätt att irra runt och komma fel. Men på nåt sätt kom vi alltid fram till det jättestora torget Jeema el Fna som på dagen är fullpackat med olika försäljningsstånd, möjlighet att få hennatatueringar och ett antal ormtjusare. Inte alltid njutbart, och ibland väldigt påträngande pockande försäljare som ju är beroende av att sälja. Det kändes ibland lite svårt att avvisa alla, men detta jobbiga prutande som dom ibland lyckades lura in kunden i fast avsikten inte alls var att köpa något.

En åsna i skuggan i hotellgränden
Mopeder och motorcyklar börjar ersätta åsnorna

Djeema el Fna när markanden ersatts av grill och mat.

En ormtjusare tryckte ner Uno i en låg stol.Likt ormen fick han ringla sig upp
Detta är elcentralen på Riad Hannah


Både Tove och jag lyckades pruta till oss varsin sjal
När vi vandrat utanför Medinans murar kunde vi svalka oss med en kall öl
Vi besökte också Jardin Majorelle, som drivs av någon fond efter Yves S Laurent.

På emuren av en gammal palatsruin häckade ett tiotal storkar


Finns här uppkoppling?

Tittarunda, svenska bara titta och andra kommentarer hördes ibland

Play it again Sam
 Vi tog tog från Marrakesh till Casablanca, fyra timmer tvärs över det Marockanska slättlandet med mjuka kullar och Atlasbergens snöklädda toppar bakom oss.I Casablanca besökte vi bland annat den gigantiska Hassan II moské och naturligtvis " Rick´s café, uppbyggt efter filmen Casablanca.

Tåg tillbaka till Marrakesh efter två nätter i Casablanca. Där gjorde vi en härlig dagsutflykt i Ourikadalen vid foten av Atlasbergen. Uno Och Johan vandrade en bit medan Tove och jag tog längre lunch och tittade på mattor. Nu är vi tillbaka i båten igen och börjar så smått titta efter flygresa hem i maj

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar