måndag 22 oktober 2012

Nu har vi Biscaya bakom oss! Pust !

På plats i La Coruna, härligt! Efter två och ett halvt dygn till havs iklädda full mundering större delen av tiden var det underbart att sitta ute i sittbrunnen utan några ytterkläder.
Biscaya har hela tiden varit ett orosmoln för styrman medan kapten inte oroat sig. Till slut kom väderfönstret som vi väntat på. Det visade på mycket svaga vindar torsdag kväll ända fram till tisdagen. Vi valde att gå på fredag morgon för att vågorna skulle hinna mattas av efter onsdagens storm. Allt var väl förberett och båten sjöstuvad. Kapten stödtankade diesel för sakens skull och vi kastade loss vid halv niotiden i stilla vatten och duggregn som snart försvann. Ingen segelvind men genua och stor som stöd för motorn. Så gick det hela första dygnet. Vid frukost på dag två började kapten se lite bekymrad ut. Varför blåser det inte mer? Han kastade blickar på tankmätaren allt emellanåt. Tydligen vill han ha lite mer spänning i livet än vad styrman behöver. När det nu inte fanns anledning att oroa sig för vind och vågor kan ju alltid lite spänning skapas genom att oroa sig genom att ha minimalt med diesel. (tanka fullt är billigast i Spanien , han är lite ekonomisk...men hävdar att det inte handlar om priset utan vikten på båten som avgör hur fort man seglar...fast i denna vind gick inte att segla).
Tur har han som vanligt, när frukosten var avklarad kom vinden! Sedan var det fin segling hela andra dygnet. Jippi diesel kommer att räcka ända fram! Kapten hävdar att otur kan man ha men tur skapar man sig....inte visste jag att han kunde skapa vind, sådana gudomliga krafter. Trevligt att hitta nya egenskaper hos den man levt med i 45 år.
Detta var alltså en överfart utan dramatik. Stjärnhimmel på nätterna med Karlavagnen om babord. Delfiner i stim som dansade i discobelysningen från våra lanternor.Första natten var lite kuslig för då varnade kustbevakningen för container i vattnet och angav en position som skulle undvikas och alla uppmanades till sträng utkik. När vi kollade på sjökortet var det alldeles där vi befann oss. Då var det inte lätt att sova. Stirrande ut i det svarta havet fortsatte vi, spänningen släppte inte förrän det ljusnade vid halv nio tiden.  Fortsättningen utmed Spanien och Portugals kust ska bli dagsegling i så stor utsträckning som möjligt.

1 kommentar:

  1. Vilken fin segling över fart ni fick
    Sliter här på jobb i Stavanger och är inte
    lite avensjuk...

    SvaraRadera