fredag 9 november 2012

Nu går det undan......

Från Bayona tog vi oss till Viana do Castelo i Portugal. En by en bit in i en flodmynning. Lugnt och skönt efter en segling i grov dyning och för lite vind till att börja med, men efter 8-9 timmar var vi i hamn. Här stannade vi i två nätter och såg oss om. Kvar i planen för att styrman inte vill ha nattsegling var ytterligare sex hamnar utmed Portugals kust innan vi skulle nå trakten kring Lissabon. Men vinden var med och skulle vara "lagom" enligt prognosen så vi kastade loss för ett dygns segling.
Dagen var bra, fulla segel och god fart. I samband med mörkret som kommer redan vid sextiden började vinden öka så sakteliga. I och för sig från rätt håll men till slut nådde den kulingstyrka frampå natten, samtidigt som dyningen var 6-7 meter. Vi surfade fram i 8-9 knop under dån från havet , skvätt och fräs från vågorna. Kapten var ganska nöjd men styrman småsvor och blundade mest hela tiden (obs. inte sov utan knep ihop ögonen). Vi revade för tredje gången och allt blev lugnare. Frampå morgonen när det ljusnade la vi till i Peniche och sov några timmar. Där var regnit och kyligt så redan morgonen därpå seglade vi iväg mot Cascais där vi nu ligger i hamn. Härligt! sol och ingen dyning på vägen hit, det var som en svensk sommarsegling!
Nu ska vi ut i omgivningarna och ta oss med tåget (30 min) in till Lisabon.
Här kommer vi att vara i omgivningarna någon vecka- det är lätt att flyga till Lissabon om någon vill hälsa på oss. Plats finns i båten.

2 kommentarer:

 1. Hej Lena och Uno,
  Sa kan det handa att man ocksa firar fodelsedagen pa baten: manga grattis, Uno! Vi sag att ni ligger i Cascais, "one of the richest municipalies in Portugal", det sager i alla fall Wikipdia, och oerhort vackert,som vi sag pa Google images. Och nu vantar Lissabon. Ga till en av pubarna i gamla stan och lat fodelsedagsbarnet tillsjungas av en fadosangerska, fast inte for melankoliskt!
  Anna och Ivo, Jan och Corrie foljer er ocksa. Ivo anvander en automatisk oversattare. Lena's roliga kommentarer blir pa hollandska riktiga Delphiska orakel.
  Manga halsningar fran Carin och Johan (annu mera avundsjuka) och reste av familjen.

  SvaraRadera
 2. Wikipedia har säkert rätt, här ser "burget" ut. I lördags var vi i Lissabon tillsammans med Maria o Anders, Niklas o Cecilia som helt överraskande kom hit över helgen. Jättekul! Vi slapp Fadosångerskans kväde, vi åt och drack gott och promenerade och åkte spårvagn uppför kullarna. Vi stannar här några dagar och ser oss om i omgivningarna med hjälp av våra cyklar. hälsa alla.

  SvaraRadera