lördag 18 oktober 2014

Både genuan och järngenuan la av.......

I svag vind lämnade vi Graciosa för att segla till Arreceife igen. Vi har haft jättefina dagar där! 
I dag, lördag är det dessutom invigning av den nya marinan "Lanzarote" och vi harde reserverat plats i marinan. Vinden hade av nån anledning vänt så nu var den sydlig, men ok, med genuan och storen och långt ben så var det inga problem. Inte förrän genuan började flaxa i den lätta vinden, nedre hornet gick sönder och släppte. Bara att hiva in den och Per surrade heroiskt det lösa seglet så det inte rullade upp sig efter att vi fått in det.
Upp med focken och stötta med järngenuan. Lite knack när den startade och ner i varv ibland, pust, stön, där dog den. Ok. Mätaren till dieseltanken hade hängt sig. Visade full tank, men SOPPATORSK!!! Och knappt någon vind...flera distans kvar och bökigt att komma in i marinan förbi mudderverk och grund.
Nöden har ingen lag, till dingen har vi en 2,3 hästars utombordare. skepparn monterade den på badstegen med hjälp av en bräda, rep och fender som stöd. Efter en lång lugn segling försvann vinden och de sista två distansen knuffade utombordaren oss in i hamn i svindlande två knop, och nu ligger vi tryggt i hamn utan en droppe diesel, men en liter bensin kvar till utombordaren. Här är fest med massa folk, hög musik och stämning.

Fiffigt va?
Vi blev bogserade en bit, men vart? Det var bara att starta snurran igen och ta sig till marinan.




2 kommentarer:

  1. Oj vilket äventyr! Med fiffig skeppare reder det sig :O) /PoM

    SvaraRadera
  2. Jättebra nödlösning att driva båten, skall nog köpa ett litet fäste till utombordare som passar till badstegen.

    Mvh
    Stefan

    SvaraRadera